Ugrás a tartalomra

Indokolatlan kiszállás díja

Mi a helyzet, amikor a szerelő nem tudja a hibát elhárítani, kijavítani, de a kiszállási díjat mégis elkérik? Ilyenkor jogosan érezzük magunkat rosszul, hiszen „fizettünk a semmiért”.

Miért van szükség az indokolatlan kiszállás díjra?

A kiszállás a szakembernek időt és költséget jelent még akkor is, ha esetleg a helyszínre kiérkező szerelő megállapítja, hogy a szükségesnek tartott helyszíni hibaelhárítás nem az áramszolgáltató (hálózati engedélyes) tulajdonában/kezelésében lévő vezetékeken, berendezéseken, hanem a ház közös tulajdonában vagy a lakásban/házban lévő részen szükséges.

Az indokolatlannak minősülő kiszállásokat, a felhasználók felé kiszámlázzuk. Az indokolatlan kiszállás díjának összege a villamos energia elosztó és egyetemes szolgáltató által külön díj ellenében végezhető, valamint ingyenesen biztosítandó szolgáltatásokról szóló 72/2016. (XII.29.) NFM rendelet alapján kerül meghatározásra.

Hogyan segíthetjük elkerülni a felesleges kiadásokat?

Fontosnak tartjuk, hogy Ön, mint az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. megbecsült fogyasztója, ne fizessen ki feleslegesen indokolatlan kiszállási díjból eredő költségeket. Éppen ezért telefonos ügyintézőnk köteles minden esetben (belső szabályzatok szerint) tájékoztatni a fogyasztót azokról a teendőkről, amiket a konkrét bejelentés megtétele előtt szükséges elvégeznie.

Ha az ügyintéző meggyőződött arról, hogy nagy valószínűséggel nem a fogyasztó berendezéseiben van a hiba, abban az esetben a bejelentést elfogadja és intézkedik. Az ügyintézőnek kötelessége felhívni a fogyasztó figyelmét arra, hogy az indok nélküli kiszállás költségei őt terhelik. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy Önt sem terhelik az indokolatlan költségek.

A telefonos bejelentésekről hangfelvétel készül. A személyesen történő bejelentések esetében is az eljárás a fentieknek megfelelően valósul meg. Amennyiben a kiszállás mégis indokolatlan, így az arról szóló számlát minden esetben postai úton juttatjuk el a fogyasztókhoz.