Ugrás a tartalomra

B GEO

Fűtsön olcsóbban a Föld energiájával! Környezetbarát és hatékony! A hőszivattyú az egyik leginkább környezetbarát, geotermikus energiára alapozott fűtési megoldás, mellyel fűthet, hűthet, melegvizet állíthat elő, sőt épülete optimális levegőztetését is biztosíthatja 75% környezeti és mindössze 25%-nyi elektromos energia felhasználásával. Ez annyit jelent, hogy 1 kWh bevezetett villamos energiából mintegy 4 kWh fűtési energia születik, köszönhetően a hőszivattyús technológiának.

B GEO: Kedvező áramtarifa a hőszivattyú működtetéséhez

A B GEO egytarifás, különmért, vezérelt tarifa. Naponta legalább 20 óra fűtési időt nyújt a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia betáplálást kap az üzemeléshez.

Önnek ajánljuk

A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. szolgáltatási területén lévő  lakossági ügyfelei, valamint a 3x63 Ampert (39 kW) meg nem haladó névleges csatlakozási értékkel rendelkező üzleti ügyfelei és a közintézmények igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához.

Díjszabás

A B GEO tarifa bruttó végfelhasználói díja 24,19 Ft/kWh a lakossági, illetve 27,69 Ft/kWh a nem lakossági, valamint közintézményi felhasználók számára. Ez a díj már valamennyi költségelemet és adót tartalmazza.

Amit a tarifa igényléséről tudni érdemes

 • A tarifát az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók igényelhetik az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. szolgáltatási területén.
 • A kedvezményes tarifa kizárólag szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyú berendezés villamos energia ellátására használható.
 • A hőszivattyú bekötését a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített módon, nem dugaszolhatóan kell elvégezni. Más berendezés üzemeltetése erről a csatlakozásról szerződésszegésnek minősül.*
 • A felhasználó a vételezéshez szükséges mérőhely kialakítást a MEE VET által regisztrált vállalkozókkal köteles kiépíttetni.
 • Csak olyan berendezés helyezhető üzembe, amely teljesíti az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. által rögzített műszaki megfelelőségi követelményeket.
 • A B GEO tarifa részletes díjaira és az igénybevétel feltételeire vonatkozóan az Egyetemes Szolgáltatói Üzletszabályzatban leírtak irányadóak, melyet letölthet oldalunkról, vagy megtekinthet ügyfélszolgálati irodáinkban.

B GEO tarifa levegő/levegő hőszivattyúkhoz

2014 január 1-től levegő-levegő rendszerű hőszivattyúkhoz is rendelhető B GEO tarifa, amennyiben az Ügyfél „Egyetemes szolgáltatásra jogosult”, és a berendezése megfelel a tarifához rendelt műszaki követelményeknek. Az Európai Unió, az energiával kapcsolatos eszközökre vonatkozó (rövidíve ERP) irányelve szerint a 12 kW fűtési teljesítmény alatti levegő-levegő hőszivattyúkat a COP érték helyett a szezonális COP (SCOP) érték alapján kell besorolni az alábbiak szerint:

 • 2-6 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP értéke: 4.1
 • 6,1-12 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP értéke: 3,8
 • *12 kW névleges fűtőteljesítmény felett az EUROVENT által megadott minimum COP értéke: 3,0    

*(A 12kW feletti levegő/levegő készülékek pillanatnyi(COP) értékeknek +2 0C külső, és  +20 0C belső hőmérséklet mellett kell teljesülniük.)

A levegő/levegő hőszivattyúk műszaki követelményei:

 • A hálózatra csatlakoztatni kívánt hőszivattyúknak el kell érniük, vagy meg kell haladniuk a fent megadott értékeket.
 • A B GEO tarifával csak olyan hőszivattyús berendezés helyezhető üzembe, amely külső hőmérsékleti működési tartománya minimum -15°C,  továbbá teljesíti a fenti hatékonysági minimum értékeket!
 • A levegő/víz, talajhő/víz, víz/víz rendszerű hőszivattyúk esetén továbbra is a COP értékeket kell figyelembe venni, és azok elbírálása nem változott.

*A szerződésnek megfelelő használatot az elosztó engedélyes jogosult ellenőrizni. Szerződésszegés esetén a kedvezményes tarifa alkalmazása megszűnik és a felhasznált villamos energia árát, valamint az elosztói díjakat a kereskedő jogosult a normál tarifának megfelelő díjakkal – visszamenőlegesen – kiszámlázni.

Kérdése van? Keressen minket!

Kapcsolódó dokumentumok