Ugrás a tartalomra

Hálózati túlfeszültség

Az elektronikus háztartási eszközök tömeges elterjedésével egyre több esetben jelentkeznek fogyasztóink túlfeszültség miatti meghibásodási panaszokkal. Saját kisfeszültségű hálózatainkon "A" osztályú túlfeszültség korlátozók beépítésével védekezünk a hálózati túlfeszültségek károsító hatásai ellen.

Az elektromos hálózat fontos elemei a kapcsolók, kismegszakítók (ilyen a fogyasztásmérőnél elhelyezett kisautomata is), melyek a készülékek be- és kikapcsolását, zárlat lekapcsolását végzik. A kapcsolási túlfeszültségek általában kikapcsoláskor (fénycsövek, hajszárítók, hűtőszekrények), vagy megszakításkor keletkeznek.

Ez a túlfeszültség elkerülhetetlen, és a kapcsolók, megszakítók normális működésének velejárója, melyet a fogyasztói készülékeknek, berendezéseknek el kell viselniük. Az elektronikus háztartási készülékek – főleg az olcsóbb kivitelűek – érzékenyek lehetnek a kapcsolási feszültséglökésekre. A készülékek gyártóinak felelőssége, hogy a termék tulajdonságait, túlfeszültségekkel szembeni védettségét garantálják és ezt a kezelési leírásban közöljék.

A nagyobb kapcsolási túlfeszültségek a kikapcsoláskor keletkeznek, és annak nagyságát elsősorban a fogyasztó hálózatának pillanatnyi állapota befolyásolja.
A belső hálózaton keletkező, a háztartási készülékeit károsítani képes túlfeszültség ellen azonban csak fogyasztóink, egyénileg tudnak védekezni helyi, megfelelő túlfeszültség elleni védelem kiépítésével.

Fentiek ismeretében a következőket tanácsoljuk:

  • Elektronikus készülék vásárlásakor érdemes figyelembe venni a fenti tanácsokat. A kiválasztásnál legyen szempont a megfelelő beépített túlfeszültség védelem. Az eladótól kérjen ez ügyben felvilágosítást, valamint a műszaki ismertetőben ellenőrizze az erre vonatkozó adatokat.
  • Családi házának, lakásának villamos hálózatát már a megfelelő túlfeszültségvédelmi követelményeknek megfelelően terveztesse meg.
  • Meglevő készülékek ellátása túlfeszültségvédelemmel.
  • Ha Önnek nagyobb értékű készülékei vannak, és anyagilag ezt megengedheti magának, akkor a szerencsére igen kis valószínűséggel fellépő villámcsapások okozta túlfeszültség ellen is védelmet nyújtó 3 lépcsős ("B", "C" és "D" osztályú kombinált) védelem kiépítését javasoljuk.
  • Ha Ön kisebb anyagi ráfordítással csak a nagyobb valószínűséggel fellépő, de kisebb energiatartalmú kapcsolási túlfeszültségek ellen kíván védekezni, akkor elegendő lehet az elektronikus készülékét tápláló konnektorba helyezett "D" ill. "III" osztályú túlfeszültségvédelmi eszköz vagy ilyennel ellátott csatlakozósáv megvásárlása.
  • Felhívjuk a figyelmét arra, hogy fenti eszközök csak akkor tudják megvédeni a csatlakoztatott érzékeny fogyasztói készülékeit, ha azok "lökőfeszültség-állósága" nagyobb, mint a túlfeszültségvédelmi eszköz (általában szokásos 1300...1500V) védelmi szintje.