Ugrás a tartalomra

Számlamagyarázók

A számlákhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalók

Számla esedékessége

A számla kiegyenlítésének határideje.

Éves leolvasás

A számlán feltüntetett „várható leolvasás időpontja” azt az időintervallumot jelenti, amely alatt munkatársaink felkeresik Önt a mérőórájának leolvasása céljából. Természetesen lehetősége van arra is, hogy mérőállását bejelentse online ügyfélszolgálatunkon, vagy a telefonos ügyfélszolgálatunkon.

Elszámoló számla kiszámításának módja

  • Az Egyetemes Szolgáltató Üzletszabályzata alapján a lakossági ügyfelek részére bevezettük az ún. „Energiatakarékosságra ösztönző” díjcsomagot, melyet évi 1320 kWh fogyasztásig ún. I. tömbben, alacsonyabb egységáron számlázunk ki, míg az e mennyiség feletti fogyasztást már az úgynevezett II. tömbben, magasabb egységáron számoljuk el.
  • Éves elszámoló számláján egyszerre láthatja a számlán szereplő elszámolási időszak időarányos elszámolását, és az Energiatakarékosságra ösztönző díjcsomag tarifájához kapcsolódó tömbelszámolást. Az elszámoló nettó összegei (negatív előjellel szerepelnek). Így ha év közben magasabb tömbbel és egységárral számláztunk, az elszámoló számláján ez korrigálásra kerül.
  • Amennyiben az évközben részszámlákban kiszámlázott kWh mennyisége eltér az elszámolási időszakban fogyasztott tényleges fogyasztástól, úgy az elszámoló számlában azt korrigáljuk. Ennek eredményeképpen helyesbítő éves tömbelszámoló számlát készítünk.

Lakossági átlagfogyasztás

Az éves elszámoló áramszámlán minden ügyfelünk megtalálhatja, hogyan alakult a fogyasztása az átlag lakossági fogyasztókhoz képest.

Lakossági átlagfogyasztás adatok:

  • ELMŰ ESZ A1 tarifa, nappali, általános: 2.000 kWh/év;
  • ELMŰ ESZ B tarifa, vezérelt: 1.100 kWh/év;
  • ÉMÁSZ ESZ A1 tarifa, nappali, általános: 1.500 kWh/év;
  • ÉMÁSZ ESZ B tarifa, vezérelt: 1.100 kWh/év.

Fenti átlagfogyasztási mennyiségeket villamos energia mérlegünkből állapítottuk meg. Az aktuális évre vonatkozólag az elmúlt egy év fogyasztása alapján határozzuk meg.

Kapcsolódó dokumentumok