Ugrás a tartalomra

Átkapcsolunk LED-re!

Vajon hogyan gondolunk a jövőre? Mit érzünk pazarlásnak és milyen megoldások segítenek bennünket a fenntarthatóságban? A környezeti terhelés vajon egyéni szinten is mérhető?

A 2009-ben elkezdett LED-es közvilágítási mintaprojektjeink – Budapesten a margitszigeti LED-es futókör világítás és a Miskolcon üzembe helyezett távfelügyeleti rendszerrel egybekötött LED-es köz- és parkvilágítás – tapasztalatait felhasználva 2012-ben is tovább folytattuk az energiahatékony közvilágítási technológiák alkalmazásának vizsgálatát.

A társaságcsoport által alkalmazandó LED-es termékek kiválasztása céljából Szentendrén hat gyártó, összesen 18 féle LED-es lámpatestét teszteltük. Az így szerzett tapasztalatok alapján az önkormányzatok számára kialakítottuk az ajánlott LED-es lámpatest választékot annak érdekében, hogy a korszerűsítések során minden szempontból a legmegfelelőbb terméket építsük be.

Fontos előrelépés, hogy a Világítástechnikai Társaság megbízásából egy munkacsoportban kidolgoztuk a LED-es lámpatestek alkalmazhatóságának követelményeit. A dokumentum célja, hogy támpontként szolgáljon a közvilágítási világítótesteket kiválasztó, vásárló vagy üzemeltető szervezetek számára a műszaki alkalmasság meghatározásához.

A megtakarítási és finanszírozási számítások elvégzése után megállapítottuk azt is, hogy a LED-es technológia relatív magas beruházási költsége miatt ezen korszerűsítések általában a megtakarításból még nem minden esetben finanszírozhatóak, ezért más, gyorsabban megtérülő energia megtakarítási lehetőségeket is vizsgáltunk.

Kompakt fénycsöves lámpatestek esetén a hagyományos előtét elektronikusra cserélésével mintegy 25 százalékos energia megtakarítás érhető el a megvilágítási szint csökkenése nélkül. A beruházás a finanszírozással együtt átlag 4 év alatt megtérül. További megtakarítási lehetőséget jelent az elektronikus visszaszabályozós előtét alkalmazása, de ebben az esetben a leszabályozott időszakban a megvilágítási szint is csökken, ezért ezt a megoldást csak olyan helyeken szabad alkalmazni, ahol ezt a köz- és közlekedés biztonság lehetővé teszi. A beruházás a finanszírozással együtt mintegy 6 év alatt térül meg.

A távfelügyeleti rendszer lehetőségeinek további vizsgálata érdekében Gödöllőn valósítottunk meg egy kísérleti projektet magyar fejlesztésű rendszerrel. A pilot projekt célja, a környezet ergonómiai és biztonsági szempontokból kielégítő megvilágítása és a környezet túl-világítása közötti optimum megtalálása.

Bár még nincs végleges adat a konkrét megtakarításokról, az összességében várható 35-60 százalékkal csökkentett energia felhasználás nem csak nagyon jó üzlet, de kedvező környezeti hatásai is vannak, hiszen ezzel is jelentősen csökkenthetjük, az amúgy is túlterhelt Földünkön, az emberiség „ökológiai lábnyomát”.

Kapcsolódó dokumentumok