Ugrás a tartalomra

Interjú Szabó Gáborral

Beruházási projektirányító az ELMŰ Hálózati Kft.-nél a beruházási osztályon. Mindennapi munkája során a napi feladatokat maga szabja meg, döntéseket hoz, tartja a kapcsolatot a vállalkozókkal, önkormányzatokkal tárgyal. Villamosmérnökként végzett a BME-n, 8 évvel ezelőtt a gyakornoki programon keresztül került a céghez. A gyakornoki idő letelte után először projektirányító lett, jelenleg műszaki irányító helyettes a projektirányítás mellett. 23 éve kenuzik, korábban versenyszerűen, ma már csak hobbi szinten űzi. Szabó Gábort, employer branding programunk másik nagykövetét is kérdeztük munkáról és magánéletről egyaránt.

Emlékszel a legelső ELMŰ-nél töltött munkanapodra? Elmeséled, hogy milyen volt?

Gyakornokként kerültem a céghez, amit nagy lehetőségként éltem meg. Még végzősként, nyáron részt vettem egy állásbörzén, ahol az ELMŰ standját is megnéztem. Nagyon jó benyomást tett rám az ottani beszélgetés, úgy éreztem, szeptemberben szívesen kezdenék itt. Sikerült a felvételim, így teljesült ez az álmom.

Az első napom előadásokról szólt, munkavégzés még nem volt. Emlékszem, játékosan, laza hangulatban telt az a nap. Sok mindent ekkor tudtam meg a cégről, megismertem a vezetőket, a későbbi kollégákat is, így az egész remek volt arra, hogy egy komplett képet kapjak a teljes cégről. Villamosmérnökként a mindennapi munkám során csak egy részével foglalkozom a nagy egésznek, de nem ártott, hogy megtudtam, hogyan működik ez a nagy vállalat. Sőt, ebből azóta is csak profitálok.

Mesélj a napi munkádról! Mit szeretsz benne leginkább?

Új és meglévő hálózatok létesítésével, valamint felújításával, rekonstrukciójával foglalkozom mind tervezési, mind kivitelezési szinten. Leginkább azt szeretem, hogy senkinek nem kell megmondania, hogy mit csináljak, önállóan tudom végezni a feladataimat. Magam osztom be, mikor mit csinálok. Ezt a rugalmasságot, szabadságot nagyon élvezem. Jól esik az a része is, hogy így folyamatosan érzem a bizalmat a kollégáim részéről. Emellett az tetszik még benne, hogy nagyon változatosak a feladatok. Minden projekt más egy kicsit, sok emberrel kerülök kapcsolatba, sok területet (gazdasági, mérnöki, jogi) ölel fel, tehát igazán sokszínű munkakör. Röviden: önálló munkavégzés, változatos feladatok. Nagyon szeretem!

Biztosan sok szép emléket őrzöl az elmúlt évekből, amik a munkádhoz kapcsolódnak. Elmesélsz nekünk egyet?

A csapatépítők és céges rendezvények mindig nagyon jól sikerülnek. Talán nem is tudnék egyet kiemelni, inkább azt az érzést mondanám, hogy itt az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál tényleg egy nagy család vagyunk. Mindenki pozitívan áll a másikhoz, segítjük, támogatjuk egymást, ahol csak tudjuk, és nem csak a saját területünkön belül.

Ha néhány mondatban kellene összefoglalnod, mit mondanál, miért vagy büszke arra, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál dolgozol?

Azért vagyok büszke, mert egy olyan nagy múltú cégnél dolgozom, ahol állandó a fejlődés. Nemcsak a több, mint 100 éves múlt miatt szeretek itt lenni, hanem a jövőbe fektetett munkánk, energiánk miatt is. Az is büszkeséggel tölt el, hogy saját munkámmal nem csupán a cég fejlődését segítem elő, hanem hozzájárulok az emberek mindennapjaihoz is. Hiszen az irányításom alatt lebonyolított beruházásokkal áramot „adok” az új fogyasztóknak, legyenek akár magánszemélyek vagy cégek.

Úgy gondolom, nagy szükség van a munkánkra, és a jövőben még inkább növekszik majd az áram iránti igény (gondoljunk csak az elektromos autókra és motorokra, a folyamatos automatizálásra stb.). Ebből pedig az következik, hogy még jó sokáig szükség lesz ránk/rám.

 

Ha egy napig te vezethetnéd az egész céget, mit tennél?

Azt hiszem, egy nap kevés lenne bármire is. Valószínűleg szerveznék egy óriási fesztivált aznapra, ahol mindenki együtt szórakozhatna, így még közelebb kerülnének egymáshoz a kollégák.

Ha egy másik osztályon vagy területen kellene dolgoznod, mit választanál cégen belül?

Ennél jobb pozíciót egyelőre nem tudnék magamnak találni. Talán üzemeltetési területen lenne jó egy kis tapasztalatot szerezni, mondjuk egy fél éven át. Az még jobban segíthetné a mostani munkámat. De utána visszajönnék ide, ebben biztos vagyok. Esetleg még műszaki ellenőr lennék, mert van ahhoz is végzettségem. Illetve a BO jövőképben található olyan, hogy kiemelt projektirányító, azt szívesen csinálnám. De jelenleg tényleg ez az álommunkám.

Mesélj a hobbidról! Mit szeretsz benne a leginkább?

A kenuzás a hobbim. Szeretem a vizet és a természetet, szeretek csak úgy evezgetni és közben elmélkedni a dolgaimon, de jó néha odatenni magam, versenyezni is. Talán ezt a kettősséget szeretem benne leginkább.

Mi a kedvenc filmed vagy sorozatod?

Szeretem a sorozatokat is, például a The Walking Dead-et vagy a Prison Break-et, de elsősorban nagy filmes vagyok. Imádom a legtöbb Bud Spencer & Terence Hill filmet, emellett rengeteg további kedvencem van. Hirtelen A profi, A halál 50 órája, az Oscar jutnak eszembe, de még bőven folytathatnám a felsorolást.

Milyen zenét kedvelsz?

Sokféle zenét szeretek. Járok néha koncertekre, fesztiválokra is, de leginkább deephouse-t hallgatok, az teljesen kikapcsol.

Hogyan képzeled el a nyugdíjas éveidet?

Sok utazással, családi programokkal, unokákkal.