Ugrás a tartalomra

Maximális madárvédelem

A felelősség vállalása környezetünkért az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport alapvető érdeke. Minden fejlesztésünk, beruházásunk kiemelkedő szempontja a minket körülvevő világ megóvása.

Távvezetékeink üzemeltetése során az egyik legfontosabb környezetvédelmi feladat a madarak védelme. Továbbra is fontosnak tartjuk a Vidékfejlesztési Minisztériummal, illetve területi szerveivel aláírt „Akadálymentes égbolt” elnevezésű, a madarak védelmét szolgáló megállapodást.

Ennek érdekében két nagy projekt van folyamatban. Egyrészt az érintett szabadvezetékek egy részét kábelre cseréljük, másrészt középfeszültségű oszlopok utólagos madárvédelmi szigetelését végezzük.

 A munka a madárvédelmi szempontból legkritikusabb térségben (Bükki Nemzeti Park) kezdődött el. A Madártani Intézettel folyamatos kapcsolatban állunk, 120 kV-os távvezetékeinkre azokon a helyeken ahol az élőhely a legmegfelelőbb, mesterséges fészkeket telepítünk.

Jelenleg 23 fészek van az ELMŰ-ÉMÁSZ nagyfeszültségű hálózatán. Ezekben rendszeresen költenek a ragadozó madarak. Jelentős eredményeket értünk el a kihalással fenyegetett kerecsensólyom egyedszámának növelésében.

Szerelőink a karbantartási programmal összhangban részt vesznek a fiókák gyűrűzésében is.