Ugrás a tartalomra

Fontosabb események 2013-ban

Adományozás az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában Miskolcon

2013. március 8.

Munkatársaink februárban gyűjtést szerveztek, melynek eredményeképp fejlesztő eszközöket vásárolhattak az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában és Gondozóházban ellátott mozgássérült és értelmi fogyatékos fiatalok részére. Március 8-án önkénteseink részt vettek az intézmény tavaszköszöntő programján, ahol sor került az adomány átadására.

Társaságcsoportunkat Irlanda Boglárka, igazgatósági megbízott, Mészáros Péter, a KSG ügyvezető igazgatója és a KSG nyolc munkatársa képviselte.

Katasztrófavédelmi intézkedések az ÉMÁSZ területén

2013. március

Az intenzív havazás és az orkán erejű szél oszlopokat tört ki és vezetékeket szakított le, megbénítva ezzel a Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátását. Megfeszített tempóban dolgoztak szerelőink a károk helyreállításán. A munkák mielőbbi elvégzésébe alvállalkozókat is bevontunk, illetve segítséget kaptunk a Katasztrófavédelemtől is, akik speciális munkagépet bocsátottak rendelkezésünkre.

Sajnos azonban a Bodrogközben ez sem volt elég, hiszen a belvizes területeken ezek a járművek is elakadtak. Volt olyan hely, ahol munkatársainknak kézzel kellett folytatni a hálózat újjáépítését. Ebben az időszakban rendszeres Katasztrófavédelmi és Helyi Védelmi Bizottsági ülések voltak Miskolcon a hó és szél okozta katasztrófahelyzet miatt.

Az üléseken részt vett, valamint az érintett önkormányzatokkal a folyamatos kapcsolattartást biztosította Irlanda Boglárka. Kenyéradomány vásárlásával és szállításával segítettük Miskolcról a katasztrófahelyzet miatti áramkimaradások következtében alapvető élelmiszer-ellátási gondokkal küzdő Cigánd település lakosait. Élelmiszercsomagokat és meleg teát szállítottunk a katasztrófahelyzet következtében napok óta megfeszített munkát végző szerelők részére.

SCADA átadás Miskolcon

2013. április 19.

SCADA üzemirányítási rendszer átadására került sor Miskolcon. A több mint öt év alatt kifejlesztett, 2 milliárd forintos beruházást Hans-Günter Hogg, társaságcsoportunk igazgatósági tagja adta át. Hogg úr Szabó Ervinnel, a kivitelező PROLAN Zrt. vezetőjével aláírta a projekt lezárását és átadását tanúsító dokumentumot.

A projektet bemutatva Béres József, ügyvezető elmondta: a korábbi 120 kilovoltos és az öt területi, úgynevezett középfeszültségű üzemeltetési központ munkáját most az ÉMÁSZ miskolci székhelyére centralizálták, a teljes üzemirányítás innen történik. A gyorsabb, részletesebb és pontosabb információáramlás nemcsak az ÉMÁSZ, hanem a társ- és kapcsolódó szervezetek (például a katasztrófavédelem) munkáját is segítheti.

A sajtó számára nyilvános rendezvényen Miskolc város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye vezető tisztségviselői mellett a városban működő jelentősebb vállalatok képviselői is részt vettek.

Gyermeknap a Majális parkban

2013. május 25.

Állami gondozott gyermekeknek tartottak munkatársaink gyermeknapot a miskolci Majális parkban. A borsod megyei lakásotthonokban élő, állami gondozott gyermekek Magyarország egyik legszegényebb vidékéről érkeztek majálisozni. Az önkéntesek egész nap főztek és sütöttek a gyerekeknek és személyre szóló ajándékokat is hoztak nekik.

A gyerekek több programon is részt vehettek. Volt ugrálóvár, voltak kézműves foglalkozások, ahol hagyományőrző játékokat készítettek, és a közeli Vadasparkba is kirándulhattak, ahol kvíz kérdések alapján tudáspróbát is tehettek.

Az önkéntes munkát a Pénzügy, számvitel és adó Igazgatóság munkatársai szervezték, közreműködött: Irlanda Boglárka.

Önkéntes munka a Gyömrői Gyermekotthonban

2013. június 21.

Munkatársaink tisztasági festéssel újították meg a Gyömrői Gyermekotthon 3-as számú lakását, ahol állami gondozott gyermekek élnek. A 130 m2-nyi terület festése plafonokkal, két emelettel és az összesen 14 helyiséggel kihívás elé állította a kollégákat.

A Társadalmi kapcsolatok osztálya által szervezett önkéntes munkát a HR Igazgatóság munkatársai végezték.

Önkéntes munka a Boldogkőváraljai Fogyatékos Otthonban

2013. június 28.

Önkéntes munka keretében kifestettük 110 fő súlyosan fogyatékos gyermeknek és fiatalnak otthont adó Boldogkőváraljai Fogyatékos Otthon melléképületét, melyben a meglévő foglalkoztató szobák mellett egy kápolna is kialakításra kerül.

A munkában közel 50 miskolci munkatársunk vett részt.

Élménynap vakoknak és gyengén látóknak

2013. szeptember 14.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Női Fórumával közösen sporttelepünkön fél napos rendezvény keretében közel 70 vak és gyengén látó felnőtt és gyerek számára szerveztünk élménynapot. A sárkányhajózás, a vak foci, a csörgőlabda, a vak ping-pong, a mezítlábas "sétány", a party bike biciklizés, a tekézés és a kötélhúzás mind-mind lehetőséget teremtett a közös kikapcsolódásra és szórakozásra.

Felsődobszai Vízerőmű átadó ünnepség

2013. szeptember 20.

A tulajdonos ÉMÁSZ Nyrt. és az üzemeltető Sinergy Kft. 2010-ben döntött a Felsődobszai Vízerőmű fő berendezéseinek cseréjével egybekötött teljesítménynövelő átépítése mellett. A több mint 900 millió forintos beruházás keretében korszerű turbinák épültek be, amelyeknek köszönhetően a vízerőmű villamos energiatermelő kapacitása közel a duplájára, 940 kW-ra növekedett.

Az ünnepélyes átadásra 2 évvel a centenáriumi ünnepséggel egybekötött alapkő letétel után, 2013. szeptember 20-án került sor. Az észak-magyarországi régió prominens személyiségei és cégvezetői mellett a beruházásban érintett vállalkozások vezetői is jelen voltak az eseményen, akiket Bernhard Lüschper, Társaságcsoportunk igazgatósági tagja is üdvözölt.

Az avatást szimbolizáló szalagot Hans-Günter Hogg, a társaságcsoport hálózatokért felelős igazgatósági tagja, dr. Ódor Ferenc, az encsi járás vezetője, valamint Papp András, a létesítmény üzemeltetését végző és a beruházást lebonyolító Sinergy Kft. ügyvezetője vágta át.

Használt ruha- és játékgyűjtési akció

2013. november 11-13.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve Karácsony előtti ruha- és játékgyűjtési akciót szerveztünk. Ez alkalommal 63 zsák adományt sikerült összegyűjteni az ELMŰ és az ÉMÁSZ munkatársainak segítségével.

Az adományokat az ELMŰ területéről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti központjába, az ÉMÁSZ területéről pedig a miskolci, gyöngyösi és egri elosztó központokba szállítottuk.

Adományozás Borsod megyei gyermekotthonoknak

2013. december 3.

A karácsonyi jótékonysági akciónk első állomásaként a Miskolci Csodamalom Bábszínházban szerveztünk lakóotthonokban nevelkedő, állami gondozott gyermekeknek bábelőadást. Ezt követően Dr. Marie-Theres Thiell, elnök asszony 3 millió forint értékben adott át ünnepélyes keretek között adományokat Társaságcsoportunk nevében Borsod megyei gyermekotthonoknak.

A Miskolci Befogadó Otthon 38 heverőt és 4 rácsos kiságyat kapott, összesen tíz: sajóládi, alsózsolcai, felsőzsolcai, gönci és hernádvécsei lakásotthonnak pedig fejlesztőpedagógiai, valamint a mindennapi működést megkönnyítő gépeket és eszközöket adományoztunk.

A sajtó jelenlétében megtartott rendezvényen köszöntőt mondott Panyik József, a Miskolci Járás vezetője, valamint részt vettek és köszönetet mondtak a támogatott intézmények vezetői is.

Adományozás nyolc Nógrád megyei óvodának

2013. december 12.

A karácsonyi jótékonysági akciók második állomásaként Salgótarjánban Hans-Günter Hogg, igazgatósági tag adott át Társaságcsoportunk nevében ünnepélyes keretek között nyolc Nógrád megyei település óvodai alapítványa részére összesen 3 millió forint értékű támogatást.

Az adományt Salgótarján, Pásztó, Kisterenye, Tar, Nagybárkány, Szuha, Sóshartyán és Jobbágyi óvodáinak fejlesztésére fordítják. A sajtó jelenlétében megtartott rendezvényen részt vett Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és a támogatott szervezetek képviselői.

Adományozás a budapesti Baltazár Színháznak

2013. december 12.

A karácsonyi jótékonysági akciók harmadik állomásaként Budapesten Dr. Kövesdi Zoltán igazgatósági tag ajándékozott Társaságcsoportunk nevében a Baltazár Színház számára 3 millió forintot. A társulat különlegessége, hogy többségük Down szindrómával élő vagy mentálisan sérült színész, akik rendszeresen játszanak állami gondozásban élő gyerekeknek is.

Munkájuk támogatásával nem csak őket tudtuk segíteni, hanem az általuk rendszeresen színházi élményhez jutó állami gondozott gyermekeknek is örömet szerezhettünk.

Adományozás Gyöngyösön

2013. december 13.

Társaságcsoportunk vezetői körében december elején évek óta ajándékgyűjtést szervezünk hátrányos helyzetű gyermekek részére. Az adományokat december 13-án Bernhard Lüschper igazgatósági tag adta át Gyöngyösön a Családok Átmeneti Otthonában és a Gyermekek Átmeneti Otthonában élő gyermekeknek.

Ezen kívül 6 Heves megyei alapítvány támogatásával összesen 3 millió forinttal járultunk hozzá a Heves megyei gyermekek fejlesztési programjához. Az otthonok közösségi terei az adományból megújultak, továbbá játékokat szereztek be az ott élő gyermekek számára. De az adományból támogattuk a kompolti és a mátraderecskei gyermekek tanulmányi kirándulását, a szilvásváradi iskola játék- és eszközkészletének fejlesztését, a verpeléti óvoda sóterápiás készülékvásárlását és a gyöngyöspatai autistákat is.

A sajtó jelenlétében megtartott rendezvényen részt vett és köszönetet mondott Horváth László, Heves Megyei Kormánymegbízott, Dr. Réthy Béla, Gyöngyös város alpolgármestere és Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

Ételosztás hajléktalanoknak Budapesten

2013. december 19.

Melegétel-osztást szerveztünk Csepelen hajléktalanoknak. Dr. Marie-Theres Thiell elnök asszony vezetésével, az SWN részvételével, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben. Az ételosztáson részt vett Lehel László, a segélyszervezet elnöke és Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője.