Ugrás a tartalomra

Elektromosság az utakon

Vajon hogyan gondolunk a jövőre? Mit érzünk pazarlásnak és milyen megoldások segítenek bennünket a fenntarthatóságban? A környezeti terhelés vajon egyéni szinten is mérhető?

Az elektromos közlekedés környezettudatos innováció, amely akár már a közeljövőben is hozzájárulhat egy energetikai paradigmaváltásához. Az elmúlt három évben az e-mobilitás élenjáró vállalatává váltunk, számos lépést tettünk annak érdekében, hogy hazánkban is meghonosítsuk ezt az új technológiát.

Ügyünk fontosságáról sikerült meggyőzni számos hazai, hasonlóan gondolkodó szervezetet, így a 2011-ben alapított E-Mobility Network további tagokkal gyarapodott. A közösség célja, hogy népszerűsítse és elterjessze az elektromos közúti közlekedést Magyarországon. Az elektromos autózás népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló tagjaink 2012 nyarán már a közösség első születésnapját ünnepelhették. Társaságcsoportunk ezen az eseményen jelentette be, hogy az elektromos autók töltéséhez az E-Mobility Network köztéri töltőberendezéseihez az elektromos áramot 2013. év végéig térítésmentesen biztosítja.

Az októberben megrendezett E-Mobility Network Workshop eseményre közösségünk egyes tagjai már elektromos autóval érkeztek. A tapasztalatcsere keretében áttekintettük az autóvásárlás hazai helyzetét, az e-autók használatának tanulságait és a töltőinfrastruktúra kiépítésének, működtetésének kérdéseit. Az E-Mobility Network egyik legnagyobb sikere, hogy közös elektromos autó flottája egyre bővül. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport járműparkját 6 elektromos autó erősíti. Szintén 2012-ben helyeztük újra forgalomba a teljesen felújított, magyar fejlesztésű és hazai gyártmányú elektromos „Pulit” is, ami 20 év kihagyás után megint társaságcsoportunk flottájában szolgál.

Az évben számtalan rendezvényt tartottunk, ahol népszerűsítettük az e-mobilitást. Programunkkal megjelentünk többek között az ELMŰ Energiatakarékossági Roadshow-ján, de olyan helyszíneken, konferenciákon is képviseltettük magunkat, mint az Óbudai Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, vagy a Rajna-Vesztfáliai Fórum. Ezen túlmenően a környezettudatos KÖVET társasággal közös szervezésben népszerűsítettük az elektromos autózást, valamint a Magyar Autóklubbal szoros együttműködésben megrendeztük az „E-mobilitás helyzete Magyarországon” című szemináriumot is. A legtöbb eseményen lehetőséget biztosítottunk az érdeklődőknek, hogy járműveinket kipróbálják.

Az egyre bővülő E-Mobility Network a múlt sikerei mellett a jövőben is jelentős eredményekre számít, és 2012 után is folytatja munkáját annak érdekében, hogy az e-mobilitás minél szélesebb körben terjedjen el Magyarországon.

2012-ben ünnepélyes keretek között, a polgármester és sajtó részvételével adtuk át társaságcsoportunk nyolcadik közterületi töltőoszlopát az ÉMÁSZ miskolci székháza előtt, mely az ország első észak-kelet magyarországi elektromosautó-töltőoszlopaként szolgálja ki a borsodi megyeszékhely elektromosautó-tulajdonosait. Szintén ebben az évben telepítettük az első hazai, bevásárlóközpontban üzemelő töltőoszlopokat is, amelyek a korszerű és biztonságos töltést teszik lehetővé a környezettudatos vásárlók számára. Ezekkel együtt már közel tíz magánterületi töltőberendezést helyeztek üzembe az ELMŰ-ÉMÁSZ szakemberei, és további berendezések telepítése zajlik.

Az elektromos mobilitás nem korlátozódik az autózásra. Társaságcsoportunk biztosította a budapesti, budaörsi és törökbálinti önkormányzatok által tesztelt 100 százalékban elektromos busz megújuló energiával történő töltését. Emellett társaságcsoportunk három munkatársa elektromos bicikliken tette meg a 2012-es Olimpiára vezető, több mint 2000 km-es, 8 országot érintő Budapest-London útvonalat. A biciklistákat egyik anyavállalatunk az RWE is köszöntötte útközben az esseni pihenő alkalmával.

Kapcsolódó dokumentumok