Azonnali fizetés

A magyarországi bankok számára az MNB rendeletben tette kötelezővé az Azonnali Fizetés elindítását, így március 2-ától minden pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó szereplőnél automatikusan elérhetővé válik az új rendszer.

Az azonnali átutalás MNB rendeletben meghatározott teljesítési szabályai:

• a fizető fél forintban vezetett fizetési számlája terhére adja meg
  • belföldi hitelintézetnél benyújtott
  • legfeljebb 10 millió Ft-ot elérő
  • a pénzforgalmi szolgáltatóhoz való beérkezés napját követő terhelési napot nem tartalmaz
  • manuális beavatkozást nem igénylő egyedi forint átutalási megbízásokra vonatkoznak.

Az érvényben lévő üzletszabályzatunkkal összhangban a bankszámlák közötti elszámolás útján teljesített fizetést akkor kell teljesítettnek tekinteni, amikor a pénzösszeget a Szolgáltató bankszámláján jóváírták.

A szolgáltató által vezetett vevő folyószámlákra érkező befizetések felkönyvelése továbbra is munkanapokon történik meg a bank által megadott értéknap szerint.

Az azonnali fizetési műveletek szempontjából minden naptári nap munkanap, ezért egyben a kamatszámítás szempontjából is irányadó értéknap lesz.

Az azonnali feldolgozási kötelezettség nem vonatkozik az alábbi fizetési műveletekre:

• állandó átutalás(ok)ra (fix értéknapos),
  • csoportos beszedési megbízás(ok)ra,
  • kötegként benyújtott utalás(ok)ra,
  • értéknapot tartalmazó utalás(ok)ra (azaz valamilyen más dátumra időzített utalás), valamint
  • az online felületről, vagy mobil applikációról indított bankkártyás fizetés(ek)re.

Minden kedves Ügyfelünk figyelmét felhívjuk arra, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. nem rendelkezik másodlagos azonosítóval, ezért a befizetések teljesítésére irányuló átutalások változatlanul csak és kizárólag a társaság bankszámlaszámának (a számla bal felső sarkában megtalálható) megadásával indíthatóak.