Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. a napelemes élmezőnyben

A Fővárosi Vízművek csepeli telepét és a Csepel-szigeti víztermelő kutak villamosenergia-szükségletét mostantól jelentős részben egy nagy teljesítményű napelempark fogja biztosítani. A szeptember végén átadott létesítmény kivitelezését az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte.

A fővárosban megvalósult tíz legnagyobb teljesítményű napelemes rendszer közé tartozik a Csepeli ivóvízkezelő mű területén szeptember utolsó hetében átadott, 220 kVA teljesítménnyel rendelkező napelempark (fotovoltaikus kiserőmű), amely megduplázza a korábban a Vízművek telephelyein létesített 6 napelem-rendszer együttes teljesítményét. A kiserőmű ezzel nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Fővárosi Vízművek növelje energiahatékonyságát és a megújuló alapú áramtermelésre való részleges áttéréssel csökkentse a környezeti terhelését és villamos-energia költségeit.

A megvalósítást, a tervezéstől az engedélyeztetésen át a telepítésig az árversenyben első helyen végző ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte.

A csepeli ivóvízkezelő műre tervezett következő, 277 kVA teljesítményű létesítménnyel csaknem fél megawattra nő a helyi napenergia-termelő rendszer teljesítménye, így a most átadott parkkal együtt már képes lesz biztosítani a telep önellátását. A Napelemes Energiatermelési Program félidejénél jár, és a jövőben egyre nagyobb léptékű beruházásokkal egészül ki.

Kocsis Bence, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. napelemes megoldások termékportfólió menedzsere elmondta, hogy valamennyi helyszínen a lehető legnagyobb beépített teljesítmény telepítésére törekednek, hogy az adottságokhoz mérten a legnagyobb hozamot érje el az ügyfél és a lehető legelégedettebb legyen.

Igényre szabott megoldás

A csepeli helyszínen más technológiát kellett alkalmazni a kivitelezés során, mint az addig gépházakra telepített napelem rendszerek esetében, ugyanis itt közvetlenül egy speciális kialakítású víztározó medence fölé helyezték el a kiserőművet. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions projektmenedzsere elmondta, hogy a víztározó medence tetején található földréteg 80 centis vastagsága és szerkezete nem tette lehetővé, hogy cölöpözéssel és talajcsavaros megoldással rögzítsék a tartószerkezetet. A statikai vizsgálatot követően végül betonlap súlyozással biztosították a jelentős szélterhelésnek is ellenálló rögzítést. Bodnár Tamás a projekt további sajátosságairól is beszélt. Ezek közül az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a födém kis terhelhetősége nem tette lehetővé a gépi munkát, emiatt több mint 4000 négyzetméteren kézi erővel kellett előkészíteni az alapot, úgy, hogy az ügyfél által támasztott elvárásoknak megfelelő, mind műszaki, mind pedig esztétikai szempontból első osztályú munka szülessen. A másik nehézséget a létesítéshez rendelkezésre álló hely szűkössége jelentette, de végül sikerült a több mint 800 panelt a víztározó medence tetején lévő kipárolgó kéményektől biztonságos védőtávolságban úgy telepíteni, hogy az ügyfél által elvárt hozam realizálható legyen.

Nagy Zoltán, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a projekt sikere egyben azt is igazolja, hogy a cég nagyon változatos feltételek fennállása esetén is hatékonyan és biztonságosan meg tud valósítani egy ilyen vagy akár nagyobb volumenű beruházást, garantáltan magas színvonalon.

Dr. Marie Theres Thiell asszony, az innogy Hungária ügyvezetője és az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke a megnyitón elmondta, hogy mind az ELMŰ-ÉMÁSZ, mind a Vízművek számára nagyon fontos, hogy magas színvonalon, hatékony együttműködés eredményeképpen, a költségvetést és határidőket tartva valósult meg a beruházás. Az elnök asszony hozzátette, hogy a napelem-park által termelt villamos energia a következő 25 évre garantálja a fenntartható víztermelést, amire mindkét vállalat büszke lehet.

A csepeli napelem-park átadása egyúttal a Solutions Kft. történetében is nagy lépés. Az ELMŰ-ÉMÁSZ család legfiatalabb tagja szinte pont egy éve kezdte meg működését, és azóta kínál energetikai, hálózati, világítási, megújuló energia és e-mobilitás témában professzionális, komplex megoldásokat partnereinek. Ezzel bővíti a vállalatcsoport hagyományos energiaszolgáltatási portfólióját.