Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. a napelemes élmezőnyben

A Fővárosi Vízművek csepeli telepét és a Csepel-szigeti víztermelő kutak villamosenergia-szükségletét mostantól jelentős részben egy nagy teljesítményű napelempark fogja biztosítani. A szeptember végén átadott létesítmény kivitelezését az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte.

A fővárosban megvalósult tíz legnagyobb teljesítményű napelemes rendszer közé tartozik a Csepeli ivóvízkezelő mű területén szeptember utolsó hetében átadott, 220 kVA teljesítménnyel rendelkező napelempark (fotovoltaikus kiserőmű), amely megduplázza a korábban a Vízművek telephelyein létesített 6 napelem-rendszer együttes teljesítményét. A kiserőmű ezzel nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Fővárosi Vízművek növelje energiahatékonyságát és a megújuló alapú áramtermelésre való részleges áttéréssel csökkentse a környezeti terhelését és villamos-energia költségeit.

A megvalósítást, a tervezéstől az engedélyeztetésen át a telepítésig az árversenyben első helyen végző ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. végezte.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatcsoport 2019-ben alapított tagja építi majd a beruházás következő ütemét is, egy 277 kilowattos rendszer szintén a csepeli telephelyen, amellyel csaknem fél megawattra nő a helyi napenergia-termelő rendszer teljesítménye.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. valamennyi helyszínen a lehető legnagyobb beépített teljesítmény telepítésére törekedtek, hogy az adottságokhoz mérten a legnagyobb hozamot érje el az ügyfél és a lehető legelégedettebb legyen.

Igényre szabott megoldás

A csepeli helyszínen más technológiát kellett alkalmazni a kivitelezés során, mint az addig gépházakra telepített napelem rendszerek esetében, ugyanis itt közvetlenül egy speciális kialakítású víztározó medence fölé helyezték el a kiserőművet. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions projektmenedzsere elmondta, hogy a víztározó medence tetején található fölréteg 80 centis vastagsága és szerkezete nem tette lehetővé, hogy cölöpözéssel és talajcsavaros megoldással rögzítsék a tartószerkezetet.  A statikai vizsgálatot követően végül betonlap súlyozással biztosították a jelentős szélterhelésnek is ellenálló rögzítést. Mivel a födém kis terhelhetősége nem tette lehetővé a gépi munkát, emiatt több mint 4000 négyzetméteren kézi erővel kellett előkészíteni az alapot, úgy, hogy az ügyfél által támasztott elvárásoknak megfelelő, mind műszaki, mind pedig esztétikai szempontból első osztályú munka szülessen.
A napelempark által termelt villamos energia a következő 25 évre garantálja a fenntartható víztermelést, amire mindkét vállalat büszke lehet.