Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoporté az első energiatárolói engedély

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) múlt héten kiadott határozatában jóváhagyta az első magyarországi energiatárolói engedélyt, amelyet az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport egyik tagvállalata, az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiatároló Kft. szerzett meg.

Az engedély elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy a rövidesen, várhatóan augusztus végén üzembe álló első magyarországi nagy teljesítményű, energia szabályozási célra épített akkumulátoros tároló megkezdhesse kereskedelmi működését.

Jelenleg a magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyát szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel tartják fönn. A kiegyensúlyozás szerepe a megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabb lesz, hiszen azok termelése nem a felhasználói igények, hanem az időjárás függvénye.

Koncz László (ELMŰ-ÉMÁSZ kereskedelmi igazgatósági tag): "Nagyon büszke vagyok, hogy mi lehetünk az első vállalat, aki Magyarországon ilyen engedélyt tudott szerezni! A jelentős beruházási összegből épített akkumulátoros tároló fontos szerepet fog játszani az energia szabályozásban, illetve egyre több területen kerül majd hasonló energiatároló alkalmazásra a jövőben. Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport célja, hogy ezen a területen is piacvezető legyen, innovációs megoldásainkat ügyfeleink is élvezhessék mielőbb."

A MEKH a 9289/2018. számú határozatában adta ki a tárolói összevont létesítési és üzemeltetési engedélyt az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiatároló Kft. részére. Az ENTÁR-1 akkumulátoros villamosenergia-tároló megnevezésű létesítmény 10 MW beépített névleges teljesítőképességű, beépített névleges tárolókapacitása 6,095 MWh.

A létesítmény a soroksári alállomáson (Budapest XXIII., Ócsai út, hrsz.: 187975) valósul meg. Az üzembe helyezés várhatóan augusztus végéig megtörténik, a kereskedelmi üzem tervezett kezdete idén október.