Biztos Kezdet Gyerekház avatása Boldogkőújfaluban

2019. november 7-én felavatták az Ökumenikus Segélyszervezet Biztos Kezdet Gyerekházát Boldogkőújfaluban, amelynek megvalósulásához az ELMŰ-ÉMÁSZ is jelentős támogatást nyújtott.

Újabb településen működtet Biztos Kezdet Gyerekházat az Ökumenikus Segélyszervezet. Boldogkőújfalu a Gönci járáshoz tartozik, ami Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű járása (mélyszegénység, munkanélküliség, hátrányos helyzetű tanulók átlag fölötti száma). A segélyszervezet által az elmúlt évben átvett és széles körű összefogással teljesen felújított épületbe költöztetett intézmény a 0-3 éves gyermekeknek és családjuknak kínál esélyt a felzárkózásra. A boldogkőújfalui Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a szervezet országos „Kapaszkodó” gyermekfejlesztő programjának, amelynek köszönhetően országszerte évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

A megújult épület november 7-én tartott ünnepélyes átadóján jelen volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Orosz Zoltán, Boldogkőújfalu polgármestere, valamint az új intézmény létrehozását támogató vállalati partnerek vezető képviselői is. Az ingatlan felújítása, a törvényi előírásoknak megfelelő kialakítása, illetve felszerelése a segélyszervezet saját forrásai mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásából, továbbá a segélyszervezet több vállalati partnere, köztük az ELMŰ-ÉMÁSZ, jelentős adományaiból valósult meg.

A Biztos Kezdet Gyerekház célja, hogy Boldogkőújfalun, illetve a környező településeken élő, a 0-3 éves gyermeket nevelő, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nyújtson segítséget. Az intézmény amellett, hogy a gyermekek korai fejlesztését segíti elő, a szülőket is támogatja a gyermekneveléssel, háztartásvezetéssel, munkakereséssel és egyéb családi problémákkal kapcsolatban. A családok életének minőségi javulását célzó segítő munkát szakemberek bevonásával végzik. Rendszeres foglalkozásokat szerveznek a gyerekek számára, amelyek keretében egyénre szabottan, egyedi képességeiket figyelembe véve, a saját tempójukban javítják a lemaradásokat. Aktívan elősegítik a gyerekek szociális kompetenciájának kialakítását és fejlődését. A családok, szülők támogatására is nagy hangsúlyt helyeznek a munkatársak: elősegítve az optimális szülő-gyermek, illetve a társas kapcsolatok kialakítását. A Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásait várandós kismamák is igénybe vehetik, őket elsősorban a szülésre és az anyaságra készítik föl.

Az intézmény mindenki számára nyitott, a szolgáltatások ingyenesek. Az intézmény közösségépítő munkája során rendszeresen szervez gyerekfoglalkozásokat a szülő bevonásával, nyomon követi a gyermekek fejlődését, és szükség esetén szakemberhez irányítja a szülőket. Segít a korszerű gyermeknevelési alapelvek közvetítésében, egyéni konzultációkat tart, szülői képzéseket támogat, munkavállalási tanácsadást nyújt, védőnő, szociális és egészségügyi szakembereket von be munkájába.