Ugrás a tartalomra

ELMŰ-ÉMÁSZ siker az 50. Kékszalagon

Európa legnagyobb tókerülő versenye - a jubileumi 50. Kékszalag - idén július 26-28. között került megrendezésre. A 64 éves Tromos hajónk a 3. helyet szerezte meg a Yardstick III/2 kategóriában, míg Kárpát hajónk a 2. helyen futott be az 50-es cirkálók közül, ezzel ezüstérmet szerezve.

A verseny ma Európa legnagyobb presztízsű, leghosszabb távú tókerülő túraversenye vitorlás hajók számára. A jubileumi 50. Kékszalagra rekord számú, összesen 681 hajó nevezett. Az ELMŰ-ÉMÁSZ is képviseltette magát a versenyen 3 hajóval - Kárpát, Phoebus, Tromos -, összesen 14 fős legénységgel.

A versenytávot 48 órás limitidőn belül kell megtenni, Balatonfüredről rajtolva, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével balatonfüredi befutással motorhasználat és kikötés nélkül. A megtett távolság hossza légvonalban: 155 km.

A verseny változatos szélviszonyok között zajlott, hol abszolút szélcsendben, hol erős szélben kellett vitorlázóinknak megküzdeni hol a széllel, hol a többi versenyző hajóval, hol a tikkasztó hőséggel és napsütéssel, hol a fáradtsággal, álmossággal.

A versenyrendezőség idén mindegyik nevező hajót GPS nyomkövetővel látta el, így a szurkoló családtagok interneten otthonról is követhették a verseny állását, és a hajók pozícióját, sebességét. A Kékszalagon közel harmincféle hajóosztályban hirdetnek eredményt. A különböző típusú hajók más-más képességűek, és ezeket osztályonként értékelik.

Tromos vitorlás
Kormányos: Bánhegyesi Attila
Legénység: Vajay Gyula, Varga Zoltán, Csordás József

Elért eredmény: 3. hely, bronzérem, Yardstick III/2 kategória

Kárpát vitorlás
Kormányos: Kovács Tibor
Legénység: Kovács Balázs, Kutics János, Kiss Gábor, Szabó János, Nagy Molnár Szabolcs

Elért eredmény: 2. hely, ezüstérem, kategória: 50-es cirkálók

Ez a kettős siker sok év munkája, kemény erőfeszítés és kitartás eredménye.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ csapat legfiatalabb tagja 33 évesen (aki idén szerezte meg a vitorlásvezetői képesítését és versenygyakorlata még nincs), míg a legidősebb versenyzője 80 évesen teljesítette a Kékszalagot.