Ugrás a tartalomra

A Netzwerk Digital nyitórendezvénye: Közösen alakítani a jövőt

A budapesti Corinthia szállóban kedden megrendezett nyitórendezvényen mutatták be az ötletgazdák első ízben a nyilvánosság előtt a Netzwerk Digital (Digitális Hálózat) kezdeményezést. Az egyik előadást Marie-Theres Thiell tartotta, akit az előtte szóló egyik előadó „a kezdeményezés szülőanyjának” nevezett.

A megalakuló Netzwerk Digital (Digitális Hálózat) alapgondolata a közös előrehaladás, hiszen együtt messzebb jutunk, és közösen alakíthatjuk a jövőnket. Fontos, hogy egymástól tanuljunk, azért hogy felkészültebben tudjunk szembenézni a jövő kihívásaival. Marie-Theres Thiell (az innogy Hungária ügyvezetője, az ELMŰ/ÉMÁSZ-Csoport Igazgatóságának elnöke és a DUIHK elnökhelyettese) bevezetőjében azt mondta, hogy a digitalizáció forradalmasítani fogja „a vállalatok, ügyfelek, beszállítók és önkormányzatok közötti kommunikációt, és óriási változásokat fog hozni a munka világában is”. Emlékeztetett, hogy bár számos rendezvény van a digitalizáció témájával kapcsolatban, ezek azonban gyakran csak elvont általánosságokat tartalmaznak. Hiányoznak a felhasználásra vonatkozó gyakorlati példák, a konkrét kérdésekre adott válaszok, például, hogy hogyan hat ki a digitalizáció a vállalati élet mindennapjaira. A Digitális Hálózat kezdeményezés egyértelműen más utat akar követni. „A Digitális Hálózat a gyakorlati szakemberek közötti információ- és tapasztalatcserét kívánja elősegíteni konkrét példák alapján”, hangsúlyozta Thiell.

Ez az ötlet teljes mértékben elnyerte a közönség tetszését. A helyszínen spontán lefolytatott digitális közvélemény-kutatás azt az eredményt hozta, hogy a meghívottak 65%-a a Digitális Hálózat jövőbeni rendezvényei során konkrét gyakorlati példákat kíván megismerni, sokkal inkább, mint hogy általános információkat kapjon „a digitalizálás új irányvonalairól” vagy egyszerűen csak „kapcsolatépítésre” használja fel a rendezvényeket (49%-49%). A digitalizálás témakörén belül pedig a legtöbben a „digitalizáció az irodában” kérdéseire voltak kíváncsiak (71%). Messze elmaradt az érdeklődés az olyan speciális témák iránt, mint pl. az automatizálás, okos megoldások, a dolgok internete (IoT) vagy a robotika.

Thiell asszony szavai szerint a hálózat valódi célja nem más, mint hogy az új platform adta lehetőségek kiaknázásával „növelni lehessen a tagvállalatok és ezáltal Magyarország versenyképességét”, amely végtére is egész Európa versenyképességének javítására is szolgál. „A Digitális Hálózat Magyarországot és az itt működő vállalatokat kívánja végigkísérni a digitalizáció útján, és hozzá kíván járulni a gazdaságpolitikai keretfeltételek alakításához.” A Magyar Kormány és az Önkormányzatok partnereinek pedig azt ígérte, hogy a Digitális Hálózatban „hozzáértő tárgyalópartnerre” fognak találni.