Ugrás a tartalomra

Ösztöndíjprogram női hallgatóknak

Január 17-én az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem négy női hallgatója vehette át ösztöndíj-igazolását a “Sokszínűség és digitális fejlődés” támogatási program keretén belül. A program három éve működik a DUIHK és a Német Nagykövetség támogatásával. Különlegessége, hogy az ösztöndíjasokat a támogató vállalatok vezérigazgatói mentorálják.

A “Sokszínűség és digitális fejlődés” ösztöndíjprogram lehetőséget kínál az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem vezetés és szervezés, illetve nemzetközi gazdasági kapcsolatok mesterszakán tanuló tehetséges női hallgatóknak, hogy szakmai és vezetői készségeiket fejlesszék. A program kifejezetten fiatal nőknek szól, különlegessége pedig az, hogy a hallgatók az anyagi szponzorálás mellett egyéni szakmai támogatást kapnak a résztvevő társaságok vezérigazgatóitól.

A gazdaság és képzés ezen összekapcsolása késztette a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarát (DUIHK) és a Német Nagykövetséget a program fővédnökségének elvállalására. A német nagykövet, Volkmar Wenzel és a DUIHK ügyvezető igazgatója, Gabriel A. Brennauer az átadó ünnepségen ezért méltatták az ösztöndíjprogram elvi jelentőségét, valamint az érintett vállalatok és az Andrássy Egyetem elkötelezettségét.

Az elmúlt két tanévben összesen már tíz női hallgató nyerte el az ösztöndíjat. Az idei tanévben négy vállalat ismét vállalta egy-egy hallgató ösztöndíjjal való támogatását:

  • Szabó Judit - Budapest Airport Zrt.
  • Emileva Nuraiym - ELMŰ-ÉMÁSZ
  • Alina Alexenko - PHOENIX Hungaria Holding Zrt.
  • Pendert Nikolett - Siemens Zrt.

Az Andrássy Egyetem rektorhelyettese, Dr. habil. Georg Trautnitz hangsúlyozta: „Ez a program a duális képzés eszméjének legjobb hagyományait egyesíti. Egyetemként nem tudjuk szemléltetni a vállalati hétköznapok konkrét döntési problémáit diákjainknak. Ehhez erős partnerek támogatására van szükségünk. Az elméleti-elvont gondolkodás és megalapozott döntéshozatali képesség kombinációjából egy olyan valódi felsővezető jöhet létre, aki egyaránt képes elvontan gondolkodni, és gyakorlatorientált döntéseket hozni is.”

Dr. Solymár Károly infokommunikációért felelős helyettes államtitkár rámutatott arra, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú tényező a versenyképesség és jólét szempontjából. „A hazai GDP 20%-a a digitális gazdaságból származik, amellyel Magyarország ezen a téren éllovasnak számít Európában.” Az ösztöndíjasoknak pedig a következőket mondta: „Önök a digitalizáció piacán olyan erős induló pozícióval fognak rendelkezni, amellyel itthon, és nemzetközileg is sikeresek tudnak lenni.”

Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke, az innogy Hungária elnök-vezérigazgatója és a DUIHK alelnöke a támogató vállalatok nevében hangsúlyozta: „Csak azt tudom mondani, hogy ez a téma még sohasem volt annyira aktuális, mint ma. Mindannyiunk számára digitális gondolkodású felsővezetőkre van szükség, és erre a hölgyek különösen alkalmasak. Itt korántsem csak programozási nyelvek elsajátításáról van szó, hanem sokkal inkább olyan szemléletről, hogy a vállalaton belüli folyamatokat hogyan lehet még hatékonyabbá tenni. Én úgy gondolom, hogy ezt a leendő kolléganők kimondottan jól csinálják. Az ösztöndíjprogram más partnerek előtt is nyitva áll. Remélem, hogy az elkövetkező tanévben támogatóként további vállalatokat üdvözölhetünk köreinkben.”

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu - Andrássy Egyetem