Ugrás a tartalomra

ROBI sikeres évet zárt 2019-ben

Az innogy-n belül egyedülálló volt az ELMŰ-ÉMÁSZ 2019-es robotizációs fejlődése. A Digital@ELMŰ Program keretében ugyanis már közel 40 munkafolyamatot végez el 9 robot. A 2017-ben megálmodott és 2018. év elején elindult robotizációs folyamat, 2020 januárjában már nagy hatékonysággal működik az ELMŰ-ÉMÁSZ több területén is: elsősorban a KSG-n, a Beszerzési Igazgatóságon és az ELMŰ Hálózatnál.

Az ELMŰ@Digital programjának keretében működő robotizációs csapatában immár 18 modellező -2 munkatárs teljes munkakörben - segíti a robotizációs folyamatok modellezését olyan munkafázisoknál, amelyek sokszor ismétlődnek, hasonló adatokkal dolgoznak és kevés hibázási lehetőséggel bírnak. Így a ROBI–k a munkatársak helyett olyan feladatokat végeznek 0-24 órában, amelyeket kevésbé szerettek és ezért a kollégák a felszabadult időben komplexebb, kreatívabb feladatokkal foglalkozhatnak. Peer Ákos, az ELMŰ-ÉMÁSZ Digitálizációért felelős vezetője és Jánk Péter Viktor, a robotizációs folyamatokat összefogó menedzser reméli, hogy a digitalizáció ebben az évben még nagyobb teret nyer a cégcsoporton belül, és IT háttér fejlesztésekkel, valamint akár külső szakértők bevonásával még több divízió használja majd ezt a segítséget mindennapi munkájához. A robotizációval foglalkozó munkatársak állandóan képzik magukat és egyre összetettebb folyamatokat modelleznek.

A KSG volt az első olyan szakterület, amely javaslatokat tett közel 50 „robotizálható” munkafolyamatra. Mostanra már közel 25 folyamatot végeznek el a robotok az Ügyfélszolgálatokon - így a többi között a beérkező levelek iktatása, kampánylevelek készítése, különböző adattisztítási tevékenységek, postázási cím módosítása, visszaérkezett szerződések ügyintézése, valamint a nullás igazolások kiadása is ROBI munkaköréhez tartoznak. Mára az ügyfélszolgálat eljutott odáig, hogy a munkatársak is szívesen javasolnak munkafolyamatokat a robotizációs modellezőknek- tudtuk meg Király István Gábortól, a KSG alkalmazás üzemeltetési szakértőjétől. Ennek legfőbb oka, hogy a munkatársak is belátták, hogy a ROBI segítségével megszabadulhatnak a monoton terheléstől.

A modellező kiszámítja, mennyi időt vesz igénybe a munkafázisok lemodellezése és a felszabadítható emberi erőforrás mértékétől függően döntenek a következő robotizációról. Általában közel 1 hónap alatt készül el egy tökéletesen működő automatizált robot folyamat.

A Beszerzési igazgatóságon Kovács-Janisch Ibolya szenior beszerzés támogató specialista saját magát képezve tanulta meg a robotizációs folyamatmodellezést és tavaly februárban kezdte meg az általa már jól ismert SAP-ra épülő tevékenységet. Jelenleg 2 teljes folyamatot végeznek robotok a Beszerzésen: az első a keretszerződés-betároló robot, amely a keretszerződések másolatait tárolja be az SAP szerződés-nyilvántartójába. A másik pedig a nyitott beszerzés igényeket listázó robot – amely minden reggel emailben elküldi a beszerzőknek a feldolgozásra váró igényeket. További 3 folyamat már éles tesztfázisban, vagyis PILOT üzemben dolgozik (a megrendelésrögzítő, a rendelési könyvrögzítő és nyitott megrendeléseket listázó robot). Ibolya, egy állandóan bővülő, a munkatársak által benyújtott, jelenleg 25 folyamatötletet tartalmazó listából választja ki a 2020-as év robotizálható munkafolyamatait.