Ugrás a tartalomra

Budapesti okos közvilágítási oszlopcsoport átadása

Kedden adták át az ELMŰ-ÉMÁSZ első, csoportba kapcsolt közvilágítási okosvillanyoszlopait Budapesten, a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban. A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal felszerelt közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze.

 

A projekt jelentős lépés az intelligens város felé, az oszlopok informatikai és energetikai eszközöket integrálva digitális infrastruktúrát biztosítanak. A közvilágítási hálózat az intelligens városi megoldások gerincét képezheti. Az innovatív termékeket és szolgáltatásokat kizárólag hazai vállalatok biztosítják, így a projekt ragyogó példája a sikeres magyar együttműködésnek az innováció területén.


2018. augusztus 21-én volt az első, csoportba kapcsolt okos közvilágítási oszlop projekt bemutatója a Lechner Ödön fasorban és a Művészetek Palotájában.

Az intelligens városoknak új, többfunkciós megoldásokra van szükségük, amelyek a digitális infrastruktúra biztosításával javítják a városi élet minőségét. A kísérleti projektben 5 okos, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba a Lechner Ödön fasorban. Ezek az okos közvilágítási oszlopok informatikai és energetikai eszközöket integrálnak a Smart City (Intelligens Város) koncepció részeként. Az oszlopokba épített eszközök egyetlen szerkezetbe integrálva kínálnak számos olyan szolgáltatást, amelyek digitális infrastruktúra biztosításával jelentősen javítják a városi élet minőségét.

Okos oszlopok már évek óta működnek Budapesten (például a II. kerületben a Mamut bevásárlóközpont mellett), azonban ez az első olyan projekt, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak és mindegyik oszlop más és más funkciókkal rendelkezik. Az új oszlopok, amelyek a BDK (Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.) követelményeivel összhangban, a modern, energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas LED-es lámpatestek mellett, további intelligens funkciókat is biztosítanak. Ezek a Wi-Fi szolgáltatás (amelyet a Vodafone nyújt), a biztonsági kamerák és a segélyhívó gomb (amelyek a IX. kerületi biztonsági szolgálathoz vannak bekötve), az okos telefonos alkalmazással működtethető és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezés, a környezeti érzékelők, valamint a programozható LED információs képernyők. Ily módon a közvilágítási infrastruktúra biztosítja az újszerű, intelligens városi megoldások gerincekét.

Az oszlopok további modulokkal bővíthetők a jövőbeli városi igényeknek megfelelően. A fő szempont a városi életet támogató új funkciók kialakítása esztétikus utcabútorokba építve és ezek integrált működtetése a különféle felhasználói csoportok igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal történő kielégítésére.

A kísérleti projekt helyszíne a IX. kerületi Lechner Ödön fasor, Budapest egyik kiemelt övezete. Olyan nagy presztízsű intézmények vannak ezen a környéken, mint a Nemzeti Színház, a Ludwig Múzeum és a Művészetek Palotája, valamint számos elegáns lakóház és irodaház.

Ezen oszlopok olyan új termékek az ELMŰ-ÉMÁSZ nem energiakereskedelemmel összefüggő termékeinek piacán, amelyeket magyar üzleti partnerekkel közösen fejlesztettek ki. Az ELMŰ-ÉMÁSZ ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben. A BDK a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként maga is befektető és finanszírozó partner. Ez a projekt a BDK LED modernizációs programjának is része. A Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig rendszerintegrátorként az informatikai architektúrát és annak támogatását biztosítja.

A Budapest Fővárosi Önkormányzat és a IX. kerületi önkormányzat kiváló együttműködésével támogatta a projekt sikeres megvalósítását, a Vodafone pedig internet szolgáltatóként biztosítja a megbízható kapcsolatot.

Ez a kísérleti projekt az első lépés egy komplex, személyre szabott városi kommunikációs rendszer felé. A projekt új eszközök telepítését, hardverek és szoftverek üzemeltetését, karbantartását és fejlesztését foglalja magába. Az oszlopok Internetes összeköttetését az okos funkciókat lehetővé tevő optikai kapcsolat biztosítja. A kísérleti projekt a jövőbeni értékesítés számára is referenciául szolgál. Az oszlopokra szerelt digitális információs képernyők lehetőségeit kihasználva különféle szolgáltatáscsomagok érhetők el a különböző ügyféligények kielégítésére. Máris jelentős igény mutatkozik információk LED képernyőn történő megjelenítésére.

A projekt ökoszisztémájában számos hazai partner vesz részt, jó példáját mutatva ezzel a sikeres magyar innovációnak, ami az Információs és Technológiai Minisztérium stratégiájának egyik sarokköve. Dr. Kaderják Péter, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium államtitkára megtisztelte jelenlétével az eseményt, és beszédében értékelte a projekt helyét a magyar innovációs rendszerben.

Dr. Marie-Theres Thiell az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke rámutatott: „Ez a kísérleti projekt új kommunikációs lehetőséget teremt a közvilágítás újradefiniálásával. Úgy is mondhatnánk, hogy rávilágít a jövő kommunikációjára, bemutatva az oszlopok újfajta hasznosításának lehetőségeit valós városi tesztkörnyezetben. A projekt egyedülálló Magyarországon. Először is 5 új okos, csoportba kapcsolt közvilágítási oszlopot integrál a budapesti közvilágítási rendszerrel a város egy prominens részén. Másodszor, az oszlopok fejlesztése kizárólag magyar partnerek közreműködésével történt, ami a magyar innováció kiváló példája.”

Pap Zoltán, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Ez a projekt tökéletesen illeszkedik a BDK egyéves stratégiai és energiatakarékossági - 7000 LED rekonstrukciós- tervébe, amelynek keretében a régi nagynyomású nátrium égőket LED fényforrásokra cseréljük, távvezérlési és fényerő-szabályozási lehetőséggel. Ez a kísérleti projekt rámutat különböző lehetőségekre is - milyen széles körűen hasznosítható a közvilágítási infrastruktúra Budapest éppen készülőben lévő jövőbeni intelligens város stratégiájában.”
Okos oszlop átadása Lechner Ödön fasorban 2018