TechCsajok 2018

Tovább folytatódik a nagysikerű rendezvénysorozat

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), több kiemelt tagvállalata, köztük az innogy/ELMŰ-ÉMÁSZ kezdeményezésére és támogatásával, 2018. május 14-17. között rendezte meg a TechCsajok rendezvénysorozatot, hogy a műszaki és természettudományi tanulmányi szakok iránti érdeklődést felkeltse a leendő női hallgatók – a ma 14-18 éves diáklányok – körében.

A TechCsajok mind a DUIHK, mind az innogy/ELMŰ-ÉMÁSZ részéről kiemelt figyelmet élvez, hozzájárul a közös munkaerő-piaci kihívások leküzdéséhez és a munkáltatói márka építéséhez.

Ennek érdekében első alkalommal 2017 májusában szerveztük meg sikeresen a rendezvénysorozatot. Ennek keretében hiteles motivátorok léptek fel, és a régió vállalatai, szervezetei és felsőoktatási intézményei kézzelfogható eszközökkel mutatták be a műszaki foglalkozások talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb oldalait. Összesen több mint 1.000 diáklány vett részt a sorozaton, 40 vállalat, illetve szervezet mutatkozott be.

Tekintettel a nagy érdeklődésre és sikerre folytatódik ma kezdeményezés: 2018 májusában a TechCsajok-sorozat négy magyar városban vendégszerepel.

A félnapos események első részében a műszaki területeken sikeres női vezetők számolnak be az ebben rejlő lehetőségekről és saját karrierútjukról (TechPályák). Ezt követően pedig egy TechKaland keretében a régió vállalatai mutatják be a műszaki munkakörök érdekességeit.

A TechCsajok rendezvénysorozat egyes állomásai Békéscsaba (támogató: Henkel), Budapest (támogató: innogy/ELMŰ-ÉMÁSZ), Debrecen (támogató: BASF) és Pécs (támogató: Hauni).

2018. május 15-én a budapesti rendezvény házigazdája az ELMÜ-ÉMÁSZ volt, Dr. Marie-Theres Thiell asszonnyal, az Igazgatóság elnökével és az innogy Hungária ügyvezetőjével.  A program külön figyelmet kapott a Kormánytól: Lévai Anikó asszony, Orbán Viktor miniszterelnök felesége videó üzenetben üdvözölte a résztvevőket, és kifejezetten köszönetet mondott Thiell asszonynak a támogatásért. A nyitóbeszédet Novák Katalin államtitkár asszony tartotta meg.

TechCsajok 2018. - Dr. Marie-Theres Thiell

Több mint háromszáz hihetetlenül lelkes diáklány vett részt Budapesten, az ELMŰ Sporttelepén megtartott eseményen. A pódiumbeszélgetés résztvevői voltak Balyi Györgyi és Rácz Lilla kolléganőink, valamint a Henkel és a BASF fiatal munkatársnői. A TechKaland keretében az innogy/ELMŰ-ÉMÁSZ mellett számos fontos cég mutatkozott be, köztük pl. a Henkel, Siemens, BASF, Hauni, BOSCH, OBO Bettermann, Penny Market, SAP stb.

Marie-Theres Thiell asszony hangsúlyozta, hogy az ilyen események segíthetnek a megfelelő szakma kiválasztásában. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok erről időben gondolkodjanak, ezért állt az innogy/ELMŰ-ÉMÁSZ is a rendezvénysorozat mellé. A 14-18 éves lányokat arra bátorította, hogy tekintsék követendő példának azokat a nőket, akik ugyan férfiasnak tűnő szakmát választottak, mégis megállják a helyüket akár vezetőként is.

Az biztos, hogy a tudomány és a technológia világában itthon és az egész világon hatalmas karriert futhatnak be a nők. Beszámolt továbbá az innogy csoport sokszínűségéről és a műszaki területeken dolgozó nők elismeréséről, és személyes tapasztalatait is megosztotta a lányokkal. Véleménye szerint mára már az energiaipar sem „férfiak dolga”: természetesen a vállalatunk is bármikor szívesen fogadja a hölgyeket.