Ugrás a tartalomra

Okosmérés

Tájékoztató okosmérés bevezetéséről

A villamosenergia elosztási tevékenységet végző társaságok jogszabályi előírás alapján 2021 januárjától elkezdik a felhasználók széles körénél az okosmérők telepítését.
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet meghatározza a felhasználók azon körét, akiknél kötelező okosmérőt felszerelni.

Ide tartoznak a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználók, ha

a) a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,
b) a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül a villamosenergia-hálózatra csatlakoztatásra és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva, vagy
c) a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Meglévő felhasználási helyek esetében az elosztó társaságok egy éven belül kötelesek a kisfeszültségű hálózatról ellátott, 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználási helyen a fogyasztásmérő berendezést okosmérőre cserélni, ha

a) a felhasználási helynek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének a villamosenergia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló rendelete szerint kisfeszültségű profilos elosztási díjjal elszámolt villamosenergia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és
b) a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Indirekt mérés, vagyis nem közvetlenül a fogyasztásmérő méri meg az elfogyasztott energiát, hanem mérőváltó közbeiktatásával történő mérés van minden esetben közép- és nagyfeszültségű csatlakozás esetén, valamint kisfeszültségen 3x80A feletti csatlakozási teljesítményű felhasználási hely fogyasztásmérése esetén, továbbá egyes esetekben ennél alacsonyabb teljesítménynél is. Amennyiben saját mérője kapcsán kérdése van, kérjük, egyedi tájékoztatás érdekében keresse a területileg illetékes elosztói engedélyest.

Mi a különbség a hagyományos és az okosmérő között?

A hagyományos mérők csak az elfogyasztott energia mennyiségét, azaz a mérőállást mutatják, azonban az okosmérő ennél többet nyújthat. Kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, vagyis telepítését követően nem szükséges a helyszínen külön leolvasni. A mérő tárolja és az elosztó társaság mérési központja felé zárt rendszerben továbbítja a negyedórás fogyasztási és (ha van ilyen eszköze) termelési adatokat. 

Az okosmérés segítségével áttekinthetőbb lehet az energiafelhasználása, megismerheti villamosenergia-fogyasztási szokásait. Okosmérője adatait áttekintve megfigyelheti, hogy fogyasztása mely időszakokban, vagy mely eszközök használatakor változik jelentősen, ez pedig hozzájárulhat fogyasztási szokásai optimalizálásához. A villamosenergia-fogyasztás költségeinek csökkenése mellett energiahatékonysági szempontból is kedvező módon Ön is aktívan részt vehet háztartása, vagy vállalkozása széndioxid-kibocsátási mennyiségének csökkentéséhez.

Okosmérő által rögzített fogyasztási adatokhoz hozzáférés

Amennyiben Ön már okosmérővel rendelkezik és hozzá szeretne férni a mért fogyasztási adataihoz, kérjük, a területileg illetékes elosztói engedélyeshez forduljon. 
ELMŰ
ÉMÁSZ

Adatkezelési információk


A területileg illettékes elosztói engedélyes adatvédelmi rendelkezéseiről bővebben, az elosztói engedélyes honlapján és ügyfélszolgálati irodáiban tájékozódhat. Ha élni kíván a GDPR szerint biztosított érintetti jogaival, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal az adatvedelem[AT]eon-hungaria.com címen.