Ugrás a tartalomra

Online Ügyfélszolgálati GYIK

Kérdése van? Segít Önnek az új Online Ügyfélszolgálati GYIK!

Akadályba ütközött online ügyintézése során? Nem tudja, hová kattintson a megfelelő információért? Segítünk! Munkatársaink összegyűjtötték az online ügyfélszolgálattal kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket, melyekre mostantól itt talál részletes tájékoztatást.

Regisztráció általános menete:
• Online ügyfélszolgálatunk használatához regisztráció szükséges, melyet az energiaszolgaltato.hu címen lehet létrehozni, a Bejelentkezés menüpontban.
• A *-gal jelölt adatok megadása kötelező, a többi adat megadása ajánlott. 
• A Bejelentkezés gomb után a bal alsó sarokban található Regisztráció gombot szükséges kiválasztani.

A regisztráció teljes menetét megtekintheti az ügyfeleinknek készített kisfilmben:

Regisztráció szerződéssel nem rendelkező ügyfél esetében:
Szerződéssel nem rendelkező ügyfél esetében személyként vagy cégként van lehetőség regisztrálni az Online Ügyfélszolgálat felületén.  Személyként a személyes adatok megadását követően a regisztrációs adatokat kell megadni: felhasználónév, e-mail-cím, valamint a kért jelszó. 
Cégként az üzleti adatok megadása után itt is a regisztrációs adatokat kell megadni.

Miután az adatok megadásra kerültek, a Tovább gombra kattintva aktiváló e-mail kerül megküldésre a regisztrált e-mail címre, amely tartalmaz egy linket, melyre kattintva véglegesíthető a regisztráció.

Regisztráció szerződéssel rendelkező ügyfél esetében:
Az előző típusú regisztrációhoz képest az első lépésnél kötelezően meg kell adni a Vevő (fizető) azonosítót, valamint a felhasználási hely azonosítót, földgáz regisztráció esetén pedig a bizonylatszámot (számlasorszám) is.

Miután az adatok megadásra kerültek, a regisztrációs adatokat kell kitölteni: felhasználónév, e-mail cím, valamint a kért jelszó.
A regisztrációval egy időben lehetőség van áttérni elektronikus számlázásra.

Hol található az online ügyfélszolgálat, ahol regisztrálhatok/ahová regisztráltam?
A versenypiaci szolgáltatás online ügyfélszolgálatát ezen a linken érheti el: energiaszolgaltato.hu.

Villamos energia és földgáz szerződéssel is rendelkezem, a két szerződésem lehet egy regisztráció alatt?
Villamos energia és földgáz szerződés lehet egy regisztráció alatt. A főoldalon válassza az Profilom menüpontot, majd kattintson az Adatmódosítás menüpontra. A következő képernyőn klikkeljen a Regisztrált vevő (fizető) azonosítók fülre, majd az Új vevő (fizető) azonosító gombra. Adja meg a vevőazonosítót (kitöltendő kötelező mező). Pipálja a szükséges négyzete(ke)t, majd mentse el a módosítást.

Új szerződést kötöttem, és nem tudom a vevőkódomat. Mi a teendő?
Vevőkódját legegyszerűbben a számlalevélről tudja leolvasni. (10 számjegyből álló azonosító, mely a számla első oldalán található (lásd még: Ügyfélazonosítók áram / gáz). Ha még nem kapta meg első számláját, de szeretne online regisztrált ügyfelünk lenni, akkor kérjük, vegye fel a kapcsolatot telefonos ügyfélszolgálatunk munkatársával.

Nem emlékszem a jelszavamra.
Amennyiben elfelejtette jelszavát, kérjük, keresse fel honlapunkat az energiaszolgaltato.hu elérhetőségen, és ott válassza a felső menüsor jobb oldalán található Bejelentkezés menüpontot, majd ezen belül kattintson az Elfelejtett jelszó gombra. A regisztrált felhasználónév és e-mail cím megadását követően a rendszer által generált új jelszót a regisztrált e-mail címre küldjük meg.

Nem emlékszem a regisztrált felhasználónevemre.
Ebben az esetben kérjük, vegye fel a kapcsolatot telefonos ügyfélszolgálatunk munkatársával.

Elfelejtettem a jelszavamat, de a regisztrált e-mail címem már megszűnt. Hogyan kapom meg a jelszóemlékeztetőt?
Ha jelszóemlékeztetőt szeretne kérni, de a regisztrált e-mail címe már megszűnt, vegye fel a kapcsolatot telefonos ügyfélszolgálatunkkal, ahol kollégáink rögzítik az Ön új e-mail címét, ahova megkapja majd a jelszóemlékeztetőt.

Hány napom van az aktiváló kód érvényesítésére a regisztrációhoz?
Az aktiváló kód kiküldését követően 3 napja van a regisztráció aktiválására, ezt követően regisztrációs kérelme automatikusan törlésre kerül.
Egy jelszót küldünk ki a megadott e-mail címre, amelyet kérünk, hogy változtasson meg. Ezen kívül a kért felhasználónév is beállításra kerül.

Zárolt jelszó mikor kerül feloldásra?
Online Ügyfélszolgálatunkon a zárolt jelszavak minden nap 00:00 órakor automatikusan feloldásra kerülnek. A feloldást követően az eddig használt jelszavával tud belépni Online Ügyfélszolgálatunkra.

E-számla nélkül is tudok mérőállást rögzíteni a felületen?
Igen, a mérőállás rögzítéséhez nincs szükség e-számlára, csak Online regisztrációra.

Földgáz mérőállás rögzítésének mi a pontos menete?
Online Ügyfélszolgálaton belül válassza ki a „Mérőállás” majd ez alatt a „Gáz mérőállás bejelentése” menüpontot. 
Mérőóraállás rögzítésére a hónap utolsó napját megelőző 5 napon és az azt követő 5 napon keresztül van lehetősége. Ennek feltétele, hogy diktálási szándékát ügyfélszolgálatunkon jelezze. A sikeresen rögzített mérőállás minden esetben a hónap utolsó napjára kerül rögzítésre és elszámolásra.
Aktuális mérőállását (csak egész szám lehet)  az "Aktuális mérőállás rögzítése" oszlopban található üres mezőbe tudja beírni. Ezt követően nyomja meg a "Kalkuláció" gombot. Ekkor egy várható mennyiséget számolunk ki, amely a részszámla kiadásakor kis mértékben változhat. Amennyiben az adatokat helyesnek találja kérjük, nyomja meg a "Mentés" gombot. Amennyiben diktálását nem tudjuk fogadni, arról üzenetet küld Önnek a rendszerünk.
Ha nem sikerül rögzítenie az óraállást, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, és ott adja meg aktuális mérőállását.
 

Villamos energia mérőállás rögzítésének mi a pontos menete?
Online Ügyfélszolgálaton belül válassza ki a „Mérőállás” majd ez alatt a „Mérőállás bejelentés” menüpontot.

Ha Ön több vevő (fizető) azonosítóval rendelkezik, kérjük, válasszon a regisztrált vevő (fizető) azonosítói közül. Ha Ön több regisztrált felhasználási hellyel rendelkezik, kérjük válasszon felhasználási helyei közül.
Aktuális mérőállását kérjük, szíveskedjen az "Aktuális mérőállás rögzítése" oszlopban található üres mezőbe beírni. A mérőállások bejelentése során csak egész kWh-t lehet megadni. Fontos továbbá, hogy a használaton kívüli mérők esetén is szükség van a mérőállás rögzítésére. Leolvasás időpontja: a mérő(k) tényleges leolvasási dátuma. Ebben a mezőben jövőbeni és a rögzítéstől számított egy hétnél régebbi dátum nem szerepelhet. Miután beírta a leolvasott mérőóra állását, kérjük, nyomja meg a „Mentés” gombot. Az ön által diktált mérőállás a következő elszámoló számla készítésekor jelenik meg az elszámolásban.

Hogyan tudok földgáz számláimhoz e-számlát regisztrálni?
E-számla szolgáltatás beállítását a honlapon egyelőre nincs lehetősége beállítani, azt Társaságunktól kérheti az energiaprofil[AT]elmu-emasz.hu e-mail címen vagy az alábbi telefonszámokon: 
A normál tarifával hívható +36 1/238-3905-ös számon a 7-es gomb: Online regisztráció (ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. versenypiaci telefonos ügyfélszolgálata), 
A normál tarifával hívható +36 1/238-3033-as számon a 7-es gomb: Online regisztráció (ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft. versenypiaci telefonos ügyfélszolgálata). 
Kiemelt és Nagyvállalati valamint Kis-és Középvállalkozói ügyfeleink forduljanak bizalommal a versenypiaci szerződésen megjelölt egyedi számlázási kapcsolattartójukhoz.

Az Online regisztrációmhoz kötelező e-számlát is igényelnem?
Ha csak online regisztrációt szeretne, nem kötelező e-számlásnak is lennie, azonban e-számla igényéhez szükséges az online regisztráció.

Nem tudok új vevőkódot csatolni a már meglévő regisztrációmhoz.
Ha Ön pl. új ingatlant vásárolt, vagy egy, már meglévő felhasználási helyet szeretne az online regisztrációjához csatolni, lépjen be online ügyfélszolgálatunkra. A főoldalon válassza az Profilom menüpontot, majd kattintson az Adatmódosítás menüpontra.
A következő képernyőn klikkeljen a Regisztrált vevő (fizető) azonosítók fülre, majd az Új vevő (fizető) azonosító gombra. Adja meg a vevőazonosítót (kitöltendő kötelező mező) és a felhasználó azonosító számot. Pipálja a szükséges négyzete(ke)t, majd mentse el a módosítást.
Szeretném módosítani a regisztrált e-mail címemet.
Az online ügyfélszolgálatunkon kizárólag egy e-mail cím kezelésére van lehetőség, mely e-mail cím bármikor módosítható. Lépjen be online ügyfélszolgálatunkra (energiaszolgaltato.hu), és a főoldalon válassza a Profilom menüpontot, majd kattintson az Adatmódosításra. 
A rendszer automatikusan a Felhasználói adatok fület nyitja meg, ezen a lapon található a jelenlegi regisztrált e-mail cím is. Törölje a megváltoztatni kívánt e-mail címet, rögzítse az újat, majd a Mentés gombra kattintással véglegesítse a módosítást. Megváltoztatott e-mail címére aktiváló linket küldünk, melyre kattintva véglegesítheti az e-mail címmódosítást.

Hogyan tudok e-számlát megjeleníteni?
Online regisztrációjába történő bejelentkezés után a felső menüsorból válassza az Elektronikus számla menüpontot, majd az Elektronikus számlák megtekintése opciót.

A szelekciós paraméterek beállításával válassza ki a látni kívánt adatokat. A legördülő listából kiválaszthatja pl. az első oszlopban a vevő (fizető) azonosító megnevezést, majd a második oszlopban a konkrét vevőazonosítót.
A Frissítés gombra kattintással létrejön az alábbi táblázat.
Ezután klikkeljen a sor elején levő jelölő négyzetbe, a pipával kijelölésre kerül a sor. A számlákat a vevőkód előtti fekete háromszögre kattintva tudja megjeleníteni. A Tömeges letöltés gombbal Ön .pdf formátumban letöltheti vagy saját számítógépére lementheti a számlákat.
 
Hogyan tudom a részfogyasztásomat módosítani?
Online Ügyfélszolgálaton belül válassza ki a "Számlaügyek" majd ez alatt a „Részfogyasztás módosítása” menüpontot. 
Amennyiben több felhasználási hellyel rendelkezik, kérjük, először a felhasználási hely azonosító számát szíveskedjen kiválasztani, majd a változtatás dátuma után az "Új mértékadó éves fogyasztás" cellába írja be a módosított mértékadó éves fogyasztását kWh-ban. A beírt éves mértékadó fogyasztás alapján megjelenik a táblázatban az új havi részfogyasztás mennyisége.
A részfogyasztás módosítási igényét csak azon számlák esetében tudjuk figyelembe venni, amelyek elkészítése még nem történt meg. 
Földgáz esetében részfogyasztás módosításra a felületen nincs lehetőség. Kérjük, hogy ezt az igényét írásban jelezze ügyfélszolgálatunk felé.

Hogyan tudok számlázási címet módosítani?
Bejelentkezés után a Számlaügyek menüpontban a Számlázási cím módosítására kattintva tudja a számlázási címet módosítani. Földgáz esetében számlázási cím módosítására a felületen nincs lehetőség. Kérjük, hogy ezt az igényét írásban jelezze ügyfélszolgálatunk felé.

Hogyan tudom kiegyenlíteni a számláimat az online felületen keresztül?
Online Ügyfélszolgálaton belül válassza ki a "Számlaügyek" majd ez alatt a „Bankkártyás fizetés, csekk pótlás, aktuális egyenleg megjelenítés” menüpontot. A menüpontban megtekintheti az ön folyószámláján szereplő kiegyenlítésre váró tételeket, valamint kezdeményezheti azok bankkártyával, illetve átutalással történő kiegyenlítését. A táblázatban láthatja az elkészült villamosenergia-számlák összegét, könyvelési és esedékességi dátumát, valamint összegzésként a napi aktuális egyenleget. Bankkártyás fizetéshez, postai csekk kéréséhez kérjük, kattintson a sor végén található jelölőnégyzetbe, majd a táblázat alatt található ikonok valamelyikére. A kijelölést követően, majd az ”Elektronikus fizetési lehetőségek” gomb megnyomása után a kérjük, válasszon a lehetőségek közül: ”Bankkártyás fizetés”, vagy "Egyedi átutalás" melyek segítségével Ön az elektronikus és papír számláit is egyaránt kiegyenlítheti. 
Bankkártyás fizetés: Önt az OTP oldalára irányítjuk, ahol a bankkártya adatok megadását követően elindíthatja a fizetési tranzakciót. 
Egyedi utalás: Amennyiben az Egyedi utalás mellett dönt, a listából válassza ki bankját, majd a "Tovább a bankom oldalára" kattintva a kiválasztott bank bejelentkezési felületét jelenítjük meg. Az "Átutalási adatok küldése e-mailben" választásával, továbbítjuk regisztrált e-mail címére az átutaláshoz szükséges adatokat. Banki utalás: Banki átutalás esetén kérjük, hogy a Közlemény rovatban a 10 számjegyű vevő (fizető) azonosítóra, vagy a számla sorszámára szíveskedjen hivatkozni. A számlakiegyenlítési bankszámlaszám a számla 1. oldalán, a fejlécben lévő adatok között található.

Bankkártyával fizettem, az összeg levonásra is került, de még nem látom a vevőszámlámon a kiegyenlítést, mi a teendő?
Kérjük, várjon türelemmel. A bankkártyával történő fizetésnek – mint minden más formában történő befizetésnek – is van átfutási ideje. A fizetéstől számítva 1-2 napot igénybe vehet, hogy az összeg megjelenjen az Ön vevőszámláján.

A regisztrációmban a Profilom / Adatmódosítás menüpontban, a Regisztrált vevő (fizető) azonosító fülön láttam egy táblázatot. Mire szolgál a vevő (fizető) azonosító elnevezése oszlop? 
Ez a mező segítségül szolgál Önnek, amennyiben több regisztrált vevőazonosítóval is rendelkezik. A vevőazonosító mellé, a Vevő (fizető) azonosító elnevezése oszlopba beírhatja pl. a felhasználási hely címét, ezzel megkönnyítve az ügyintézést.

Van lehetőség a regisztrációmból vevő (fizető) azonosító törlésére?
Ha szükségessé válik egy vevő (fizető) azonosító törlése a regisztrációból, lépjen be online ügyfélszolgálatunkra. A főoldalon válassza a Profilom menüpontot, majd kattintson az Adatmódosításra.
Kattintson a Regisztrált vevő (fizető) azonosító fülre, majd jelölje ki a törölni kívánt vevőazonosítót.
Kijelölést követően kattintson a Törlés gombra.
Elektronikus számlázás esetén a regisztráció alól a vevő (fizető) azonosító törlésére kizárólag úgy van lehetőség, ha az e-számla szolgáltatás előzetesen lemondásra kerül. Földgáz esetében e-számla regisztrációját ügyfélszolgálatunkon tudja lemondani. A törlés következtében az elektronikus formában kiállított számlák már nem lesznek megtekinthetőek, továbbá azokról számlamásolatot sem áll módunkban a későbbiekben kiállítani. A folytatáshoz pipálja ki az üzenet előtti négyzetet, és törölje a vevőazonosítót.

Ha lemondtam az e-számlát, láthatom továbbra is az elkészült számláimat?
Amennyiben ön korábban lemondta e-számla szolgáltatásunkat, úgy az elektronikus számlázás időszakában készített számláit továbbra is megtekintheti az online felületen az „Elektronikus számla” , azon belül „Elektronikus számlák megtekintése” menüpont alatt.

Ha vevőazonosítót törölnék a regisztrációból, hogyan tudom a korábbi e-számláimat megtekinteni?
A regisztráció alól a vevő (fizető) azonosító törlésére kizárólag úgy van lehetőség, ha az e-számla szolgáltatás előzetesen lemondásra kerül. A törlés következtében az elektronikus formában kiállított számlák már nem lesznek megtekinthetőek.

Már nem aktuális vevőazonosítók vannak az online felületemen. Hogyan tudom őket törölni?
Már nem aktuális vevőazonosító törlésére van lehetőség:
Lépjen be online ügyfélszolgálatunkra. A főoldalon válassza a Profilom menüpontot, majd kattintson az Adatmódosításra. 
Kattintson a Regisztrált vevő (fizető) azonosító fülre, majd jelölje ki a törölni kívánt vevőazonosítót.
Kijelölést követően kattintson a Törlés gombra.
Elektronikus számlázás esetén a regisztráció alól a vevő (fizető) azonosító törlésére kizárólag úgy van lehetőség, ha az e-számla szolgáltatás előzetesen lemondásra kerül. Földgáz esetében e-számla regisztrációját ügyfélszolgálatunkon tudja lemondani. A törlés következtében az elektronikus formában kiállított számlák már nem lesznek megtekinthetőek. A folytatáshoz pipálja ki az üzenet előtti négyzetet, és törölje a vevőazonosítót.